Terug

Keramische tuintegels

Keramische tuintegels zijn speciale tegels die geschikt zijn voor gebruik in tuinen, opritten en terrassen. Ze zijn dikker dan tegels voor binnen, doorgaans 2 cm en ze zijn altijd voorzien van grip, ofwel een anti slip profiel. Keramische tuintegels zijn sterk in opkomst omdat ze een aantal voordelen kennen die traditionele betonnen, natuurstenen of grind tegels niet hebben. In de eerste plaats zijn ze heel makkelijk schoon te houden. De hierboven genoemde tegels die niet van keramiek gemaakt zijn staan hierbij in schril contrast; die trekken juist vuil aan. Bovendien kun je met keramische tegels je tuin en binnenvertrekken tot één geheel maken door met tegels uit dezelfde serie te werken. Hierover meer in de volgende paragraaf.

Je favoriete tegelserie voor binnenshuis doortrekken naar buiten 

Buiten de onderhoudsvoordelen van keramische terrastegels is de allergrootste trekpleister toch wel het feit dat je de stijl van binnen naadloos kunt laten overgaan naar je tuin, terras, zwembad, oprit, noem het maar op. Dus qua look zijn de mogelijkheden voor buiten oneindig veel groter dan vroeger. Want zeg nou zelf, wie wil er nou groen uitgeslagen grind tegels als je ook kunt kiezen voor prachtige houtlook, betonlook, metaallook of natuursteenlook tegels uit een prachtige Italiaanse serie - tegels die er hetzelfde uitzien als je tegels binnen, met het verschil dat er een anti slip oppervlak op zit. 

De voordelen van keramische tuintegels op een rijtje

  • Vorst- en vochtbestendige tegels voor buiten

  • Van de hoogste kwaliteit keramiek gemaakt

  • Duurzaam, stevig, slijt-, vuur- en krasvast

  • Makkelijk in onderhoud; goed schoon te maken waardoor ze lang als nieuw blijven

  • Tegelseries kennen altijd binnen en buitenvarianten waardoor je de stijl kunt doortrekken

  • In meerdere maten beschikbaar en diverse legmanieren mogelijk

Keramische tuintegels leggen: wat zijn de mogelijkheden?

Op het laatste onderdeel van de lijst met bullet points hierboven gaan we nog wat dieper in; de diverse legmogelijkheden. De mogelijkheden zijn de volgende: leggen met lijm, leggen met aangestampt zand en puin, het steeds populairder wordende leggen met terrastegel dragers en ten slotte het zogenaamde droog leggen.

Verlijmen

Je kunt ervoor kiezen om buiten op dezelfde manier te werken als binnen. Door je tegels op een betonnen oppervlak te lijmen creëer je een zeer stevig terras, waardoor je zelfs met een tegeldikte van 1 centimeter in plaats van het gangbare 2 cm af kunt.  En ja, daar kun je gerust met een auto overheen rijden zonder dat er problemen ontstaan. Belangrijk is om van te voren te checken of er nergens water op het beton blijft staan. Dit kun je simpelweg testen door het beton nat te maken en te kijken of bepaalde plekken niet vochtig blijven. Het is belangrijk om niet te vergeten een afdichtingslaag aan te brengen waar geen water doorheen kan. De procedure van het verlijmen van tegels kun je versnellen door met snel drogend beton te werken. Als je gebruik maakt van dit beton kun je na 24 tot 48 alweer aan de slag met de volgende stap.

Puin en zand 

Bij de tweede veelgebruikte manier van buitenshuis betegelen leg je lagen puin en zand aan die vervolgens dienen te worden aangetrild. De belasting van buitentegels verschilt; het gewicht dat een oprit waar auto’s overheen rijden moet dragen is groter dan dat van een terras met tuinstoelen en een tafel. Dat betekent dat niet alleen de zandlaag dikker moet zijn bij opritten, maar dat het ook raadzaam is voor je zand gaat storten eerst een puinlaag of een laag hoogovenslakken te storten. Nadat je het puin hebt aangetrild, breng je een laag zand aan. De dikte van de laag zand ligt tussen de 20 en 35 centimeter, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Voor oppervlakken waar niet met voertuigen overheen gereden gaat worden kun je overwegen om alleen zand te gebruiken, maar let er op dat de laag minimaal 20 cm dik is.

Terras tegeldragers 

De voordelen van het werken met terras tegeldragers zijn enorm. Zo is de aanleg van de tegels op een bepaalde plek niet definitief. Omdat je de tegels niet hoeft te verlijmen kun je ze makkelijk later weer ergens anders plaatsen. Daarnaast zijn terras tegeldragers een uitkomst voor wie buizen of kabels onder de tegels wil plaatsen. Je kunt de hoogte van de dragers aanpassen op de dikte van de buizen. Bovendien zijn tegeldragers een uitkomst voor wie met hoogteverschillen in de tuin toch een egaal terras wil creëren. Waar je met tegeldragers ten slotte wel goed op moet letten is dat je ze niet gebruikt voor betegeling die waar voertuigen overheen rijden; daarvoor zijn deze constructies niet sterk genoeg. 

Droog leggen 

Tot slot is het goed om de optie van het droog leggen nog even aan te stippen. Deze methode ligt voor de hand als je aan de slag gaat met het leggen van zogenaamde staptegels; tegels met ruimte ertussen, bijvoorbeeld op een gazon of op een oppervlak met grind. Je hebt voor deze methode weinig voorbereidingstijd nodig; je legt de tegels simpelweg direct op het oppervlak. Omdat het zo eenvoudig is, is droogleggen tevens uitermate geschikt voor tijdelijke oplossingen zoals het gebruik van tegelpaden op bruiloften of andere evenementen. 

Top 3 keramische buitentegels 

De meest verkochte tegels bij Tegelhuis Montfoort:

Cercom Ceramiche

Kronos Ceramiche

Atlas Concorde

Advies op maat

Wil je ook aan de slag met keramische tuintegels? Het is na de recente versoepelingen weer mogelijk om een afspraak te maken voor persoonlijk advies in de showroom. Dit kun je direct doen door hier te klikken. Wij helpen je graag verder.

Deze tegels bekijken in onze showroom?
Informeer of ze beschikbaar zijn.

Vraag een offerte aan

Vraag een offerte aan

Tegelcollectie