Aan de slag met keramische tuintegels of terrastegels

De lente is begonnen en dat betekent voor veel mensen dat ze weer met veel enthousiasme in de tuin gaan werken. Bij serieuze makeovers ligt het gebruik van keramische tegels in veel gevallen voor de hand. In deze aflevering van de Tegelhuis Montfoort blog gaan bespreken waarom er in plaats van voor traditionele tegels tegenwoordig vaak voor keramische terrastegels wordt gekozen, wat de trends met betrekking tot deze tegels zijn en we gaan meer praktisch in op hoe je de tegels aanlegt in je eigen tuin. 

Waarom is de keramische tuintegel de afgelopen jaren zo populair geworden?

Je kent ze wel, de groen geblakerde grindtegel. Ze waren en zijn berucht omdat ze slecht schoon te maken zijn. Ook bij tegels van beton en natuursteen zie je dat vuil zich er hardnekkig aan gaat hechten. Niet zo gek dus, dat deze ouderwetse tegeltypen uit het ‘tuinbeeld’ aan het verdwijnen zijn, want met de steeds populairder wordende keramische tuintegels loop je niet tegen dit probleem aan. Ze zijn, zelfs met anti-slip profiel, heel gemakkelijk schoon te houden waardoor je tuin er altijd als nieuw uitziet. 

Hoe plaats je keramische tuintegels?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Bij misschien wel de meest voor de hand liggende methode graaf je allereerst de grond uit. Daarna stort je gebroken puin op de afgegraven plek die je vervolgens aantrilt. Dan stort je hier gestabiliseerd zand op dat je ook weer aan trilt. Nadat je de zandlaag stevig hebt gemaakt begin je met de aanleg van de tegels. 

Een andere manier die steeds populairder wordt is het werken met terrastegel dragers die je bij ons in alle soorten en maten kunt bestellen. tuintegels dragers bieden een stabiele ondergrond en een oneindig aantal mogelijkheden. Zo kun je met de dragers leidingen of kabels onder je terras aanleggen en bieden ze dé oplossing voor degenen die te maken hebben met hoogteverschillen in hun tuin. Je kunt in dat laatste geval namelijk met terrastegel dragers van verschillende hoogten werken waardoor je ondanks de hoogteverschillen toch een egaal terras kunt creëren. Terrastegel dragers bieden daarnaast het voordeel dat je de tegel als het ware in een soort mal plaatst waardoor je zelf niet meer hoeft te voegen; die voegen zijn er al.

Je kunt tegels buiten ook op dezelfde manier zetten als binnen: door ze te lijmen. Het oppervlakte wordt daardoor zo stevig dat je de gangbare dikte voor buiten - 2 cm - eigenlijk niet nodig hebt, maar met 1 cm dikke tegels ook een oppervlak hebt dat sterk genoeg is om bijvoorbeeld met een voertuig overheen te rijden.  

Tenslotte is er nog de mogelijkheid om de tegels als staptegels te leggen, bijvoorbeeld direct op het gras of op grind. Er zit dan meer ruimte tussen de tegels en de paden zien er dan uit als “stepping stones”. 

Tegelseries voor binnen doortrekken naar buiten

Dit is naast het feit dat keramische terrastegels goed schoon te maken zijn eigenlijk de belangrijkste reden dat onze klanten kiezen voor dit type tegel. Vrijwel alle tegelseries voor binnen, of dat nou houtlook, betonlook, natuursteenlook of marmerlook tegels zijn, kennen ook varianten voor buiten met de bijbehorende grip zodat je er niet over kunt uitglijden. En dezelfde prachtige tegels van binnenshuis ook in je tuin aanleggen, dat ziet er natuurlijk geweldig uit; je huis en tuin worden op die manier één groot privéparadijs, waar je zoveel mogelijk tijd wilt doorbrengen.   

Trends in tegelmaten voor keramische terrastegels

De meest verkochte maten op het moment zijn 60 x 60 cm, 80 x 80 cm en 100 x 100 cm en zoals gezegd is de meest gangbare en ook maximale dikte voor keramische tuintegels 2 cm.

De meest verkochte tuintegel merken bij Tegelhuis Montfoort 

Cercom Ceramiche en Kronos Ceramiche zijn lang niet de enige maar wel de meest verkochte tegels die we verkopen voor buiten. Uiteraard zijn de series die we van deze Italiaanse merken verkopen altijd te combineren met series voor binnen die er op aansluiten. 

Maak een afspraak voor meer advies over keramische tuintegels

Gelukkig zijn de regels voor winkels weer wat versoepeld dus maak door hier te klikken gerust een afspraak voor advies op maat over de aanleg van tegels in uw eigen tuin.