!! WIJ WERKEN OP AFSPRAAK ZIE AGENDA !!

Portugese tegels

Offerte aanvragen

Maak een winkelafspraak

Portugese tegels

Portugese tegels

Portugese tegels zijn kleurrijke tegels met uitbundige patronen die zo’n duizend jaar geleden door de Moren in Portugal werden geïntroduceerd. Het meest bekend zijn de traditionele Portugese vloertegels, die met hun regelmatige en herkenbare patronen een uniek effect op elke vloer geven. Er worden echter al even mooie Portugese wandtegels gemaakt; kies voor een subtiele strip met een rustig patroon, of bekleed uw hele wand met Portugese tegels voor een kleurrijk en vrolijk effect. Bent u niet zeker waar en hoe Portugese tegels in uw project het beste tot hun recht zouden komen? Dan biedt Tegelhuis Montfoort u graag advies.

Keramische Portugese tegels

Traditioneel worden Portugese tegels met de hand gemaakt: de mooie, zichzelf telkens herhalende patronen worden met koperen mallen één voor één in de tegelvorm gegoten. Natuurlijk is zo’n proces duur en zijn de resulterende tegels erg mooi, maar ook kwetsbaar. Tegenwoordig is het mogelijk Portugese tegels in keramiek na te bootsen. Het product is net zo mooi als een ouderwets handgemaakte tegel, maar goedkoper, slijtvaster en makkelijker in onderhoud. Keramische Portugese tegels kunt u makkelijk schoonhouden en ze zijn geschikt voor vloerverwarming. Daarnaast zijn er keramische Portugese vloertegels beschikbaar in extra duurzame en antislip uitvoeringen.

Met keramische Portugese tegels kunt u in elke ruimte in huis een bijzondere en eigenwijze sfeer creëren. Afhankelijk van de manier waarop u ze gebruikt kunnen Portugese tegels een statig en traditioneel effect bieden: denk bijvoorbeeld aan een gang met een regelmatig patroon van Portugese vloertegels en een lijn van Portugese motieven langs de wand. Maar wanneer de tegels kriskras door elkaar worden gelegd, op bijvoorbeeld een keukenwand, ontstaat juist een speels en eigentijds effect. Tussen beide extremen in zijn vele variaties mogelijk, en ook de combinatie van traditionele motieven van Portugese tegels en moderne Portugese tegelpatronen kan verrassend uitpakken.

vives almeda

Assortiment Portugese wandtegels en Portugese vloertegels

Tegelhuis Montfoort heeft een uitgebreide selectie van Portugese wandtegels en Portugese vloertegels beschikbaar, zodat u elk gewenst idee kunt uitvoeren. Sommige tegels komen bijvoorbeeld in zachte of zelfs doffe kleuren, zodat uw vloer of wand een mooie doorleefde look krijgt. Andere hebben felle kleuren, springen scherper in het oog en zorgen voor licht en kleur in huis. Ook qua patronen is er zeer veel keuze in keramische Portugese tegels: u kunt kiezen voor eenvoudige geometrische vormen, elegante traditionele leliemotieven, ingewikkelde en stijlvolle patronen die op de natuur zijn geïnspireerd, en vormen die aan de Moorse oorsprong van Portugese tegels doen denken. Natuurlijk zijn deze patronen onderling ook nog te combineren: kies bijvoorbeeld voor een mix van geometrische patronen, lijsten met leliemotieven en effen gekleurde tegels om van uw keramische Portugese tegelvloer een waar kunstwerk te maken.

Naast Portugese vloertegels en wandtegels biedt Tegelhuis Montfoort ook Portugese badkamer tegels, Portugese woonkamer tegels en Portugese keuken tegels aan. Juist in deze ruimtes, die vaak met effen, onopvallende tegels bekleed worden, komen moderne Portugese tegels goed tot hun recht. Heeft u een keuken te betegelen, maak dan gebruik van de gelegenheid om een eigenzinnig en eigentijds patroon te leggen met Portugese tegeltjes, en het resultaat krijgt een vriendelijke en warme uitstraling. Portugese badkamer tegels maken op dezelfde manier van uw badkamer een aangename plek, of u nu kiest voor een rustgevend patroon op de douchevloer of een wilde combinatie van kleurrijke motieven op de muren.

Naast keramische Portugese tegels biedt Tegelhuis Montfoort ook vintage tegels. Qua stijl sluiten beide soorten erg goed op elkaar aan en u kunt er prachtige combinaties mee maken.

Geschiedenis Portugese tegels

In het jaar 711 werd Spanje binnengevallen door de zogenoemde ‘Moren’, een hoofdzakelijk uit Noord-Afrikaanse Berbers bestaand volk. Binnen enkele tientallen jaren had dit leger vrijwel alle gebieden die nu Portugal en Spanje heten in handen. De Moren namen een mengelmoes van Islamitische gebruiken en kunst mee, en decoreerden hun gebouwen met hun kleurige cementtegels. Eeuwenlang probeerden Europese Christenen het Iberisch schiereiland terug te winnen, maar tot de val van Granada in 1492 bleven grote delen bewoond door de Moren, die in hun bijna acht eeuwen in Europa een grote hoeveelheid erfgoed achterlaten. Direct na de herovering van Portugal en Spanje heeft niemand interesse in die oude Moorse tegels; in de negentiende eeuw wordt archeologie echter een populaire bezigheid en herleeft door heel Europa een interesse in het verleden, die vooral in architectuur en kunst tot uiting komt. De Moorse cementtegels worden herontdekt en komen weer helemaal in de mode.

De Wereldtentoonstelling van Parijs in 1867 vormt een omslagpunt: hier kan ook de rest van de wereld kennismaken met de mooie patronen uit het Portugese verleden, en de Moorse tegel verspreidt zich over heel Europa. In die tijd zijn deze tegels, die nog altijd alleen met de hand gemaakt worden, alleen voor de rijken weggelegd. Dat verandert bij de introductie van de keramische Portugese tegel, die anno nu een zeer gewild product is. Met nieuwe technieken wordt de pracht van de Portugese tegel nagemaakt in keramiek, dat zeer slijtvast en gemakkelijk in gebruik is. Het beste van verleden en heden in één tegel!

Vraag een offerte aan

Bent u geïnteresseerd in een bepaald type keramische Portugese tegels? Vraag dan direct online een offerte aan bij Tegelhuis Montfoort. Wij hebben niet alle Portugese tegelseries in de showroom van Tegelhuis Montfoort staan. U kunt het beste vooraf contact met ons opnemen als u Portugese tegels wilt komen bekijken in onze showroom.

Vraag een offerte aan

vives almeda