carriere kronos

Offerte aanvragen

Maak een winkelafspraak

Mozaïek tegels

Mozaïek tegels

Mozaïek tegels zijn een bijzondere manier om betegelde wanden en vloeren te decoreren: de aloude techniek leent zich uitstekend voor creatief gebruik en kan op vele verschillende manieren een eigen draai geven aan een ruimte. Tegelhuis Montfoort biedt een groot assortiment aan mozaïek tegels: zowel echte kleine tegeltjes die naar wens kunnen worden gelegd als grotere tegels waarop een overtuigend mozaïekpatroon is aangebracht. Van een regelmatig patroon van kleine vierkantjes tot kleurige voorstellingen tot miniatuur steenstrips, er is een mozaïek dat bij elke situatie past.

Assortiment mozaïek tegels

Mozaïektegels en het leggen ervan zijn natuurlijk een kunst op zich, maar naast gespecialiseerde mozaïek tegels zitten er in het assortiment van veel wandtegel en vloertegel series. U kunt bij het kiezen dus op twee manieren te werk gaan: ofwel u zoekt een mozaïek tegel die bij uw specifieke wensen past, ofwel u ontwerpt eerst uw ruimte met de tegelsoorten die u wilt en gaat aan de slag met de opties voor mozaïek die deze tegelsoorten bieden. In beide gevallen staat Tegelhuis Montfoort u natuurlijk graag bij met advies en kunt u de opties bekijken in de showroom; plan hiervoor even een afspraak in.

Wilt u een mozaïekmotief in uw interieur, bekijk dan ook de verschillende opties: echt mozaïek, waarbij vele kleine tegeltjes in een bepaald patroon op de vloer of de wand worden aangebracht, is arbeidsintensief om te leggen en zal dus duurder uitvallen dan keramische mozaïek tegels, die een mozaïekpatroon nabootsen op een groter tegelformaat. De illusie van deze tegels met mozaïek patroon is overtuigend, maar ze bieden natuurlijk niet de flexibiliteit die echt mozaïek biedt en zullen her en der hetzelfde patroon herhalen.

Welke soort u ook kiest, de tegels komen op verschillende plekken in huis tot hun recht. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, waar ze een prettige sfeer creëren. Mozaïek tegels in de badkamer zorgen voor een levendige wand of vloer waar je eindeloos naar kunt blijven kijken, en ze zijn net zo geschikt voor gebruik in natte ruimten als andere soorten tegels. Bekleed bijvoorbeeld de wand van de douche met een mooi mozaïek patroon, of leg een mozaïek tegel afbeelding op de vloer van de badkamer, voor een kunstwerk waar u elke dag van kunt genieten.

Mozaïek tegels zijn al even geschikt voor de keuken. Vooral bij het aanrecht en andere plekken in de keuken waar u veel naar de wand kijkt zult u veel plezier hebben van uw tegels. Een sierrand van de tegels fleurt elke keuken op, en u kunt met deze tegels uw keuken een eigenzinnige draai geven op elke gewenste manier.

mozaiek tegels

Mozaïek wandtegels

De meest geziene plek om mozaïek te gebruiken is aan de wand, omdat tegels en het voegwerk dat bij mozaïek hoort wat kwetsbaarder zijn. Daarnaast zijn mozaïek wandtegels simpelweg beter zichtbaar. Aan de wand kunt u aan de slag met de meest wilde ideeën, en is het mogelijk om geglazuurde tegeltjes en tegels met relïef (3D) te gebruiken. Ook kunt u tegeltjes van verschillende diktes gebruiken voor een apart 3D mozaïek wandtegel effect. Mozaïek wandtegels zijn er werkelijk in alle soorten en maten: kijk bijvoorbeeld eens naar Sicis, in wiens 580 pagina’s tellende Colorpedia-catalogus mozaïek wandtegels in alle kleuren van de kleurenwaaier staan. Ook kunt u mozaïek wandtegels uitkiezen in allerlei afwerkingen en vormen: niet alleen voor de hand liggende vierkantjes, maar ook mozaïek wandtegels in de vorm van zeshoeken, rechthoeken, rondjes, en zelfs ingewikkelder vormen zoals bloemen.

Mozaïek vloertegels

Ook op uw vloer is het echter mogelijk om mozaïek vloertegels te leggen. Dat gebeurt vaak in wat minder uitbundige kleuren, maar mozaïek vloertegels kunnen met mooie patronen en vormen alsnog een geheel eigen gezicht aan een ruimte geven. Leg bijvoorbeeld vloertegels van mozaïek in een lichte kleur en ‘teken’ er lijnen of figuren overheen met donkere mozaïek vloertegels. Net als gewone vloertegels zijn en mozaïek vloertegels voor elke gewenste toepassing: of u nu een buitenruimte, een hal, keuken of zelfs een toilet een unieke vloer wilt geven, mozaïek kan altijd worden gebruikt. En met een vloertegel mozaïek in uw interieur bevindt u zich in goed gezelschap: de Romeinen deden het al, en mozaïek heeft altijd hoog in aanzien gestaan.

Geschiedenis 

Het idee om vloeren en wanden te decoreren met fraaie, kleine steentjes en andere objecten is ontzettend uit: in Mesopotamië is mozaïek aangetroffen uit de derde millennium voor Christus, gemaakt van schelpjes, ivoor en gekleurde stukjes steen. Vele honderden jaren later begonnen de oude Grieken het mozaïek tot een echte kunstvorm te verheffen. Ze maakten gebruik van geglazuurde tegeltjes, kleurige steensoorten en glas, allemaal teruggebracht tot zeer klein formaat zodat er zowel geometrische patronen als echte figuratieve voorstellen – afbeeldingen dus – mee konden worden gemaakt. Op de vloer werden met mozaïek allerlei scènes uit de Griekse mythologie afgebeeld, of onderwerpen zoals de jacht en drankgelagen. De Romeinen waren erg enthousiast over deze kunstvorm en namen het idee van mozaïek tegels op grote schaal over. Hun mozaïekvloeren worden nog altijd teruggevonden in bekende Italiaanse plaatsen als Pompeii en in het hele Midellandse Zeegebied, maar ook in andere Europese landen die de Romeinen in handen hadden. Een aantal bekende mozaïek tegel vloeren uit die tijd bevindt zich bijvoorbeeld in Engeland.

Pas enkele eeuwen na Christus kwam in de Christelijke kunst het gebruik van mozaïek op de wand in zwang. De tegels werden gebruikt om de prachtigste ‘schilderingen’ aan te brengen op vloeren en muren in vroegchristelijke basilieken. De Byzantijnen verhieven het mozaïek tot een zo mogelijk nog hogere kunstvorm, en zo’n duizend jaar geleden waren wanden en zelfs plafonds in ’s werelds belangrijkste kerken, zoals de Heilig Grafkerk in Jeruzalem en de Hagia Sophia in Instanbul, bekleed met mozaïek tegels. Ook in Italië bleef mozaïek tot ver in de Middeleeuwen populair; in de San Marco in Venetië en de doopkapel van Florence zijn nog altijd de prachtigste mozaïeken uit twaalde tot en met veertiende eeuw te vinden.

Mozaïek wandtegels werden vanaf de vroege Renaissance meestal vervangen door fresco’s (muurschilderingen) en mozaïek vloertegels door andere vloerbedekkingen. Sindsdien is mozaïek nooit meer zo’n belangrijke kunstvorm geworden, maar tegenwoordig is het wel weer ontzettend populair. Het is tenslotte een techniek met bijna oneindig veel mogelijkheden, en je kunt ermee aansluiten bij dat lange en rijke verleden, maar ook futuristische of sobere ontwerpen maken.

Kwaliteit mozaïek tegeltjes

Mozaïek tegeltjes worden nog altijd als een kunstig prestigeproduct gezien en sommige merken leveren ze dan ook in de allerhoogste kwaliteit. Sicis en Bisazza tegels zijn voorbeelden van merken die worden gebruikt om ’s werelds meest prestigieuze gebouwen van mozaïek te voorzien. Ze leveren prachtige kleuren en materialen en stellen hoge eisen aan het eindproduct. Maar natuurlijk zijn er ook voor minder hogere budgetten allerlei oplossingen, die nog altijd van zeer betrouwbare kwaliteit zijn. Tegelhuis Montfoort levert de tegels in verschillende prijsklassen; u kunt online een offerte aanvragen om een indruk te krijgen van de kosten.

Vraag een offerte aan

Bent u geïnteresseerd in een bepaald type tegels bij Tegelhuis Montfoort? Vraag dan direct online een offerte bij ons aan. Ook kunt u contact met ons opnemen voor een afspraak of voor overige vragen over mozaïek in uw interieur.

Vraag een offerte aan

cercom mozaiek