Terug

Tegels: een duurzame keuze voor jouw woning

Ga je verhuizen of je huidige woning renoveren? Dan zijn er vele mogelijkheden in stijl, kleur en materiaal voor de vloer en wanden. De afgelopen jaren zijn tegels een steeds populairdere keuze geworden. Niet alleen voor badkamers, maar ook in andere ruimtes zoals woonkamers en keukens. Naast dat tegels tegenwoordig in vele stijlen beschikbaar zijn, waardoor er voor iedere smaak een geschikte tegel verkrijgbaar is, zijn tegels ook zeer duurzaam. Dit is voor veel mensen dan ook een belangrijke afweging. Wij leggen je graag uit waarom tegels een duurzame keuze zijn voor jouw woning.

Bekijk deze tegels in onze showroom

Lange levensduur

Tegels hebben om te beginnen een uitzonderlijk lange levensduur. Dit is te danken aan de materialen waarvan tegels worden gemaakt, zoals keramiek en porselein. Deze materialen zijn van nature bestand tegen krassen en vervaging. Ook kunnen ze verschillende weersomstandigheden, vocht, uv-straling en extreme temperaturen verdragen. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor zowel binnen als buiten. Tegels gaan tientallen jaren mee, vaak zelfs levenslang, zonder noemenswaardige slijtage te laten zien. Daardoor hebben ze een langere levensduur dan andere materialen, zoals laminaat, tapijt en pvc.

Onderhoud en hygiëne

Een belangrijk kenmerk van tegels zijn de onderhoudsvriendelijke en hygiënische eigenschappen. Tegels zijn van nature niet-poreus, wat betekent dat ze geen vuil of vlekken absorberen. Hierdoor zijn ze gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden met minimale inspanning.

Voor dagelijks onderhoud volstaat meestal een simpele veeg of dweil met water en een mild schoonmaakmiddel. Het gladde oppervlak van tegels zorgt ervoor dat vuil en stof gemakkelijk kunnen worden verwijderd, zonder dat er resten achterblijven. Wanneer dieper reinigen nodig is, kunnen speciale tegelreinigers worden gebruikt die bestemd zijn om grondig schoon te maken zonder het oppervlak van de tegels te beschadigen. Deze reinigers zijn mild genoeg om de tegels niet aan te tasten, maar krachtig genoeg om hardnekkig vuil en vlekken te verwijderen.

De hygiënische eigenschappen van tegels dragen bij aan een gezondere leefomgeving. Omdat tegels geen bacteriën absorberen, is de kans op de groei van schimmels en schadelijke micro-organismen aanzienlijk verminderd. Dit maakt tegels een veilige en hygiënische keuze voor gezinnen, vooral voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Recyclebaar materiaal

Steeds meer bedrijven en producenten in de tegelindustrie investeren actief in het recyclen en verduurzamen van het productieproces. Keramische tegels zijn namelijk 100% recyclebaar. Na verwijdering worden de tegels gebroken en vermalen tot kleinere deeltjes, die vervolgens worden gebruikt als grondstof voor nieuwe tegels. Dit proces van recyclen is relatief eenvoudig en efficiënt, waardoor tegels hun waarde behouden zelfs nadat ze zijn verwijderd uit een gebouw of woning. Echter, het recyclen van keramische tegels is niet altijd even makkelijk als het klinkt. Soms bevatten tegels lijm- of voegresten die het recycleproces bemoeilijken. De tegels moeten bij verwijdering op de juiste wijze worden behandeld om ze te kunnen hergebruiken.

Een andere interessante ontwikkeling op het gebied van recycling is het gebruik van snijafval van bouwbedrijven als grondstof voor nieuwe tegels. Door het hergebruiken van deze snijresten, dat anders als afval zou worden beschouwd, kunnen tegelproducenten de hoeveelheid nieuw materiaal die wordt gebruikt verminderen, wat resulteert in minder natuurlijke hulpbronnen die worden verbruikt.

Enkele voorbeelden van duurzame tegelmerken zijn: Atlas Concorde, Marazzi en Mosa.

Tegels en vloerverwarming

Een interessant kenmerk van tegels is hun compatibiliteit met vloerverwarmingssystemen. Keramische tegels zijn met hun natuurlijke warmtegeleidende eigenschappen zeer geschikt voor vloerverwarming. Wanneer de verwarmingselementen onder de tegelvloer worden geplaatst, kunnen de tegels de warmte gelijkmatig over de ruimte verspreiden. Dit resulteert in een aangename en constante temperatuur. Daarnaast is het combineren van vloerverwarming en tegels een mogelijkheid om de energiekosten te verlagen. Door de gelijkmatige verspreiding hoeft het verwarmingssysteem minder hard te werken. Bovendien zijn tegels ideaal voor gebruik in combinatie met duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtepompen. Zo kan je jouw energieverbruik verminderen, verduurzamen en besparen op de energierekening.

Tegels zijn niet alleen van hoge kwaliteit en gaan levenslang mee, maar worden ook geproduceerd met oog voor het milieu, zodat jij met een gerust hart kunt genieten van een prachtige tegelvloer of -wand in jouw woning.

Meer trends

Zowel voor het design als voor het gevoel van welzijn is goede verlichting cruciaal. Goed licht verbetert de stemming en geeft de illusie van ruimte. De mogelijkheden om ruimtes met licht te decoreren worden steeds groter, middels Lipotrec LED verlichting worden ook verlichtingsaccenten met tegels in badkamers toegankelijker.

Lichtconcepten en lichteffecten als nieuwe dimensie aan tegels

Lichtconcepten en lichteffecten als nieuwe dimensie aan tegels
Lees verder

Onyx, een soort kwarts, is een populair edelsteenmateriaal. Het is een doorschijnende, kalkhoudende steen die lijkt op marmer. Vergeleken met andere materialen is het vrij zacht. Het is zachter dan marmer en graniet, twee andere gebruikelijke materialen voor vloer- en wandtegels. Hoe prachtig Onyx tegels ook zijn, het materiaal is redelijk delicaat. Het zachte oppervlak is gevoelig voor vlekken en krassen.

Keramische Onyx tegels zijn een nieuwe trend in 2023

Keramische Onyx tegels zijn een nieuwe trend in 2023
Lees verder

Het meest verbazingwekkende aspect van de tegelvloeren trends van dit jaar is hoe realistisch de tegels er uit zien. Eén van de vele populaire voorbeelden die je als tegelvloer tegenkomt, zijn de bijzondere houtlook tegels met hun fijne texturen en kleurvariatie. Deze tegels zien er tegenwoordig zo echt uit dat, ze vrijwel niet van echt hout te onderscheiden zijn.

Trends in houtlook tegels 2024

Trends in houtlook tegels 2024
Lees verder

Tegelcollectie