Terug

Tegelplaten: de allergrootste wandtegeltrend

Voor wie echt wil uitpakken met z’n wandtegels is het even opletten geblazen nu. Keramische tegels zijn de afgelopen jaren in steeds grotere maten te verkrijgen. De zogenaamde tegelplaten, ook wel slab tegels, XL maten of keramische slabs genoemd, reiken vanaf je vloer tot aan je plafond, wat betekent dat je wand - althans in de lengte - geheel zonder voegen is. En dat is natuurlijk de droom van iedereen die een mooie luxe wand in zijn vertrek voor ogen heeft. Wat maakt de tegels zo luxe en exclusief? Allereerst natuurlijk het uitzonderlijke uiterlijk. Maar daarnaast bevinden de tegelplaten zich in het hogere prijssegment doordat ze liggend en in speciale kratten vervoerd worden, dat ze erg lastig en alleen door specialisten te plaatsen zijn en dat ze bijna altijd op maat gezaagd moeten worden. Maar… als ze eenmaal de muur van je badkamer bedekken, ja dan heb je ook wel iets heel bijzonders in huis!

Bekijk deze tegels in onze showroom

Trends in slab tegels 

Tegelplaten zijn in principe overal in huis te gebruiken maar de vertrekken waar ze de laatste jaren echt een grote vlucht hebben genomen zijn badkamers en toiletten. De looks die hier met name populair zijn marmerlook tegels in allerlei varianten en verder de moderner ogende betonlook tegels. Over marmerlook tegels valt nogal wat te vertellen en daarom gaan we daar hier onder nog wat verder op in. 

Het meest exclusieve marmer nu ook in jouw huis

Marmer behoort tot de meest ongelooflijke grondstoffen die de wereld rijk is. Het probleem: de grondstof is eindig en hoe dieper mijnwerkers de groeve in moeten om het te winnen, hoe duurder het wordt. Met de steeds verder voortschrijdende technieken die worden gebruikt bij de productie van marmerlook tegels en slabs, zijn de tegels steeds moeilijker te onderscheiden van het exclusieve inspiratiemateriaal. Je kunt je badkamer of wc met het meest exclusieve en zeldzame marmer betegelen zonder dat het daardoor duurder wordt - of je nou van Italiaans Carrara marmer of het Arabescatus Oro type uit Brazilië houdt, dat maakt niet uit. En dat betekent ook dat hoewel je de schoonheid van marmer in huis haalt, je de planeet niet verder uitput; marmerlook tegels zijn zo duurzaam en milieuvriendelijk als wat.

Het plaatsen van slab tegels

Als je handig bent kun je sommige tegels zelf plaatsen. Dat geldt zeker niet voor tegelplaten. Het plaatsen van deze tegels is zelfs onder tegelzetters een specialiteit. Het zetten van deze tegels is lastig omdat ze precies zo hoog zijn als je plafond. Bijna precies even hoog in de meeste gevallen. Daarom moet er meestal nog een heel klein stukje afgezaagd worden en dat kan alleen met hele speciale zaagmachines. Verder is het nogal een klus om de tegels van bijna drie meter lang naar boven te dragen zonder dat je daarbij schade toebrengt aan je huis. 

De afmetingen van slab tegels

De afmetingen van tegelplaten houden gelijke tred met de hoogten van plafonds in de meeste (nieuwbouw-) huizen. De afmetingen die we het meest verkopen zijn 120x240 cm, 120x278 cm, 120x270 cm en 100x300 cm. De standaard dikte voor de tegels is 6mm, al zijn ze vaak ook in 9mm bij ons te bestellen.

Tegelplaten voor de vloer

Hoewel tegelplaten bijna altijd gebruikt worden voor het betegelen van wanden en muren kun je de kleinere maten ook gebruiken voor het leggen van vloeren. De gangbare maat is hier 120 x 120 cm met een dikte van 9 mm. Zo creëer je een vloer met een minimum aan voegen die er prachtig uitziet.

De meest populaire producenten van slab tegels 

Er komen steeds meer bedrijven bij die slab tegels produceren. Hier vind je de catalogi van een aantal van onze favorieten; de betonlook en metallook tegels van de Duitse producent Porcelaingres, de klassieke marmerlook slabs van de Italiaanse producent Atlas Concorde en de uitbundige marmerlook tegelplaten van Marazzi, ook uit Italië.

Maak een afspraak

Inspiratie gekregen om je eigen huis of bedrijfsruimte met deze bijzondere tegelplaten te laten betegelen? Klik dan hier om een afspraak te maken. Als je van te voren laat weten welke series je voorkeur hebben zorgen wij dat we samples in huis hebben.  

Meer trends

Ga je verhuizen of je huidige woning renoveren? Dan zijn er vele mogelijkheden in stijl, kleur en materiaal voor de vloer en wanden. De afgelopen jaren zijn tegels een steeds populairdere keuze geworden. Niet alleen voor badkamers, maar ook in andere ruimtes zoals woonkamers en keukens. Naast dat tegels tegenwoordig in vele stijlen beschikbaar zijn, waardoor er voor iedere smaak een geschikte tegel verkrijgbaar is, zijn tegels ook zeer duurzaam. Dit is voor veel mensen dan ook een belangrijke afweging. Wij leggen je graag uit waarom tegels een duurzame keuze zijn voor jouw woning.

Tegels: een duurzame keuze voor jouw woning

Tegels: een duurzame keuze voor jouw woning
Lees verder

Zowel voor het design als voor het gevoel van welzijn is goede verlichting cruciaal. Goed licht verbetert de stemming en geeft de illusie van ruimte. De mogelijkheden om ruimtes met licht te decoreren worden steeds groter, middels Lipotrec LED verlichting worden ook verlichtingsaccenten met tegels in badkamers toegankelijker.

Lichtconcepten en lichteffecten als nieuwe dimensie aan tegels

Lichtconcepten en lichteffecten als nieuwe dimensie aan tegels
Lees verder

Onyx, een soort kwarts, is een populair edelsteenmateriaal. Het is een doorschijnende, kalkhoudende steen die lijkt op marmer. Vergeleken met andere materialen is het vrij zacht. Het is zachter dan marmer en graniet, twee andere gebruikelijke materialen voor vloer- en wandtegels. Hoe prachtig Onyx tegels ook zijn, het materiaal is redelijk delicaat. Het zachte oppervlak is gevoelig voor vlekken en krassen.

Keramische Onyx tegels zijn een nieuwe trend in 2023

Keramische Onyx tegels zijn een nieuwe trend in 2023
Lees verder

Tegelcollectie