Terug

Tegelplaten/slab tegels

Met tegelplaten creëer je de allermooiste wanden

Tegel slabs ofwel tegelplaten worden de laatste jaren steeds groter en groter. Je hebt het vast weleens zien staan, tijdens je zoektocht naar tegels: XL formaten. Sommige producenten zijn in dit gat in de markt gedoken en specialiseren zich in de allergrootste keramische tegelplaten. Ze zijn zo in trek omdat ze van alle wandtegels de meest rustige en luxe uitstraling hebben. Keramische tegel slabs worden niet massaal aan de lopende band geproduceerd en het transport heeft meer om handen omdat de tegels horizontaal moeten liggen. Als gevolg daarvan zijn bevinden de slabs zich in het hogere prijssegment. Maar zodra je badkamer of toilet ermee uitgerust is zie je dat het de investering waard is. Met de tegels, die zo hoog reiken als je plafond, beperk je het aantal voegen tot een minimum. Sterker nog; je vermijdt het gebruik van horizontale voegen met tegelslabs zelfs in het geheel. Het is daardoor net alsof je tegen echt marmer aankijkt. Dat de tegels maar 6 millimeter dik zijn hoeft natuurlijk niemand te weten; het gaat erom wat het oog ziet en dat is iets heel bijzonders!

Deze tegels bekijken in onze showroom?
Informeer of ze beschikbaar zijn.

Trends in keramische tegelplaten

Je kunt XL formaten natuurlijk in ieder vertrek inzetten - in je nieuwe keuken, slaapkamer, woonkamer of entreehal zien ze er prachtig uit. Je hebt dan een keramieke muur die niet van marmer, natuursteen of beton te onderscheiden is, ononderbroken door voegen. Het resultaat is verbluffend. Maar de echte trend wat betreft keramische slabs zijn badkamers en toiletruimten, traditioneel dé vertrekken waarbij mensen dromen van muren van het meest exclusieve en onvindbare marmer. Het zal je dus niet verbazen dat qua looks het juist de marmerlook tegels zijn die het meest in trek zijn bij de klanten die bij ons in de showroom komen voor de XL maten. Naast marmerlook is ook betonlook erg in trek, met name bij klanten die op zoek zijn naar een wat moderner en hipper uiterlijk.

Marmerlook tegel slabs 

Zoals gezegd is marmer op het moment de populairste inspiratiegrondstof voor wandtegels van het allergrootste formaat. Marmer wordt al sinds de oudheid gebruikt om gebouwen en vertrekken een statig en luxueus uiterlijk te geven. Het aantal marmersoorten is oneindig en de exclusiviteit ervan is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals de zeldzaamheid, de witheid van het materiaal en de mate waarin de aderen uniform en gelijkmatig over de steen verspreid zijn. Veel van de meest bekende en meest begeerde marmersoorten worden gewonnen uit Italiaanse mijnen - Toscane is een regio waar veel gewonnen wordt. Denk aan marmersoorten als Carrara uit de gelijknamige plaats en Calacatta. Met de komst van keramische tegel slabs speelt zeldzaamheid ineens geen rol meer. Door continue innovatie en de geavanceerde technieken die daaruit voortkomen zijn deze marmertypen tot in perfectie na te bootsen. Hoewel deze tegels verre van een budgetproduct zijn is het ene type marmerlook niet duurder dan het andere. En de bonus die je hierbij op de koop toe krijgt? Een badkamer van marmerlook tegelplaten is ontzettend milieuvriendelijk; het zeldzame natuurlijke marmer wordt met rust gelaten en blijft in de natuur. 

Het plaatsen van tegelplaten

We gaan er niet omheen draaien; het plaatsen van XL tegels is een complexe klus. Het vervoer is complex en de enorme en relatief dunne platen zijn zelfs binnenshuis lastig te verplaatsen. Je moet ervoor opletten dat de platen niet beschadigen en hetzelfde geldt natuurlijk voor de rest van je huis. Verder moeten de platen bijna altijd op maat gezaagd worden - er moet een klein randje vanaf - en dit kan alleen met geavanceerde zaagmachines. Met andere woorden: zelfs de meest handige doe-het-zelver zal grote moeite hebben om deze klus zelf te klaren. Gelukkig beschikken wij over een netwerk van ervaren tegelzetters en kunnen we je altijd in contact brengen met iemand die gespecialiseerd is in het werken met deze maten. 

De gangbare supertegel maten 

Het zal niet verbazen dat bij de producties van deze supertegels rekening gehouden wordt met de gangbare hoogtes van nieuwbouw huizen, restaurants en kantoren. De maten die wij veel verkopen zijn 120 x 240 centimeter, 120 x 278 centimeter, 120 x 270 centimeter, maar ook het iets meer ongebruikelijke 1 bij 3 meter kunnen wij leveren. De dikte is meestal 6 millimeter, soms 9 millimeter. Wijkt de hoogte van je vertrek af van deze afmetingen? Gelukkig is dat geen probleem want de gespecialiseerde tegelzetters in ons netwerk beschikken over zaagmachines waarmee ze er nog een heel klein stukje vanaf kunnen zagen waardoor het resultaat altijd een prachtige voegloze wand zal zijn (geen horizontale voegen).  

Tegelplaten als vloertegels 

Als je de smaak te pakken hebt en ook je vloer met grote tegels wilt beleggen kan dat natuurlijk. Uiteraard is dit type tegel heel goed te combineren met vloerverwarming. Voor vloeren raden we wel aan het formaat iets kleiner te houden: 120 x 120 centimeter en de tegels moeten wat dikker zijn omdat ze meer belast worden. We raden een dikte van 9 millimeter aan. 

Onze favoriete producenten van slabs 

Het aanbod van slabs wordt groter en groter, vandaar dat we een top drie voor je samengesteld hebben. Uiteraard kunnen we andere tegels op aanvraag ook leveren. Dit zijn de slabs die wij het meest verkopen online en vanuit de showroom:

Van droom naar werkelijkheid 

 Ben je enthousiast geworden en geïnteresseerd in een vrijwel voegloze sanitaire ruimte voor je huis of bedrijfspand? Maak dan nu een afspraak met een van onze medewerkers voor geheel vrijblijvend advies en wie weet is je droom volgende week al bijna werkelijkheid geworden. 

Vraag een offerte aan

Bent u geïnteresseerd in de tegels van Tegelhuis Montfoort? Vraag dan direct online een offerte bij ons aan. Ook kunt u contact met ons opnemen voor een afspraak of voor overige vragen over slabs in uw interieur.

Vraag een offerte aan

Tegelcollectie