Voegen van tegels: een vak apart

Voor een nieuwe vloer kies je natuurlijk als eerste een mooie tegel uit. Veel mensen weten echter niet dat de kleur van de voeg net zo belangrijk is voor het eindresultaat!

De kunst van het voegen is een kunst van contrast – of juist van het wegnemen van contrast door dezelfde voegkleur als de tegel te kiezen. Bij een keramisch parket, bijvoorbeeld, moeten de imitatiehouten tegels naadloos in elkaar overlopen. De voegkleur moet zodanig worden uitgekozen dat hij ‘wegvalt’ in de kleur van de vloer. Gebeurt dit niet, dan krijg je een vreemde combinatie: een vloer die duidelijk uit losse tegels bestaat, maar die ook een beetje op hout lijkt. Wordt de voegkleur echter goed op de tegel aangepast, dan is het resultaat niet van echt hout te onderscheiden.

Natuurlijk geldt het omgekeerde ook: bij sommige vloeren is een contrasterende voegkleur, die de vorm van de tegel benadrukt, juist erg mooi. Denk bijvoorbeeld aan een effen, donkere tegelvloer waar lichtgrijze, opvallende voegen doorheen lopen. In zo’n geval geeft de voegkleur als het ware structuur aan de vloer: een elegant en rustig effect. 

Als u bijvoorbeeld een XXL vloertegel 120x120 cm heeft gekozen kan het ook zeer mooi zijn om de voegkleur afwijkend van de tegel te nemen zodat de grote tegel van 120x120 cm extra op gaat vallen.

Diverse lijm- en voegfabrikanten bieden tegenwoordig een groot assortiment aan voegkleuren, bijvoorbeeld de Eurocol 712 Eurocolour Wood voor keramisch parket, of de Omnicol Omnifill 100WD voor een breeder kleurenscala. Wij zoeken bij aanschaf van een vloer direct en samen met de klant een voegkleur uit. Op die manier voorkomen we dat de tegelzetter simpelweg een restje pakt dat hij nog had liggen van een vorige klus. De vloer komt er precies zo uit te zien als u wilt!