Mozaïek tegels leggen? Begin met het lezen van deze tips!

Mozaïek tegels zijn (bijna) zo oud als de wereld. De oude Romeinen belegden hun vertrekken er al uitbundig mee en ook in andere culturen werd de techniek vroeger al vaak gebruikt. Tegenwoordig zie je dat overvloedige gebruik nog terug in hotels en openbare ruimten. Mensen thuis kiezen er vaker voor om een ruimte op te vrolijken door een enkele wand of een gedeelte van een wand met mozaïek te betegelen. Zo hou je de ruimte speels zonder dat het te druk wordt.

Mozaïek tegels in je badkamer en toilet 

Badkamers en toiletten zijn de plekken waar dit type decoratieve tegel het meest wordt toegepast bij particulieren. Onze klanten kiezen er vaak voor om een wand te betegelen met mozaïek of een gedeelte van een wand. Series met reguliere tegels kennen vaak mozaïekvarianten; op die manier zorg je ervoor dat het qua stijl allemaal goed op elkaar aansluit.  Bij toiletten is het vaak de achterwand waar voor mozaïek tegels gekozen wordt en daarnaast ook het blok rondom het waterreservoir.  

Mozaïek tegels in je keuken 

De andere ruimte waar mozaïektegels populair zijn bij particuliere toepassingen is natuurlijk de keuken. Omdat je in keukens vaker met vuil en vet te maken hebt is het aan te bevelen zogenaamde epoxy voeg te gebruiken; deze is heel gemakkelijk schoon te houden. Ook in keukens geldt dat onze klanten er vaak voor kiezen om een (gedeelte van) een wand met mozaïek te betegelen; de wand achter het aanrecht is hierbij vooral populair.

Je zwembad betegelen

Als je je de luxe kunt veroorloven om een zwembad aan te leggen komen mozaïktegels natuurlijk ook om de hoek kijken. Blauwe en groene tinten zijn hierbij natuurlijk populair. Leuk is om dit te combineren met figuren of afbeeldingen. Je kunt het hierbij natuurlijk zo gek niet bedenken of het is mogelijk - populaire combinaties met neutrale patronen zijn bijvoorbeeld afbeeldingen van vissen, palmbomen of zeemeerminnen.

Mozaïeken vloertegels en wandtegels 

Mozaïek is met name populair als wandtegel en iets minder als vloertegel omdat klanten vaak denken dat het schoonhouden van vloeren lastiger is. Dat ís ook zo, tenzij je de eerder genoemde epoxy voeg gebruikt waardoor je mozaïekvloer een stuk eenvoudiger schoon te maken is. Vloertegels van keramiek zijn altijd 1 cm dik; als je voor je vloer tegels van glas gebruikt zijn ze doorgaans dunner. 

Trends in mozaïek tegels 

Ontzettend mooi voor badkamers en keukens is glasmozaïek van een fabrikant als bijvoorbeeld Sicis. Deze tegels hebben een mooie glanzende en luxe feel en zitten daardoor ook in het wat hogere prijssegment. Het meest gangbare formaat voor deze glazen tegels is 2x2cm op matjes van 30x30cm. 

Het glanseffect is natuurlijk ook te bereiken met keramieke tegels, omdat je die altijd in zowel matte en glanzende afwerkingen kunt bestellen. Deze tegels zijn vaak onderdeel van een serie waarbinnen je ook reguliere tegels kunt kopen, waardoor ze goed op elkaar aansluiten. Naast vierkante tegeltjes kun je ook andere tegels - bijvoorbeeld met ronde of zeshoekige (hexagon) vormen bij ons bestellen. De keramieke variant is over het algemeen wat groter dan de glastegel: 5x5cm op matten van 30x30cm. 

Een echte trend van de laatste tijd is de decoratieve tegel van metaal. Je ziet hierbij dat metaal - bijvoorbeeld goud, brons, koper of RVS - als het ware om een keramieke tegel heen wordt gevouwen waardoor het lijkt alsof de hele tegel van metaal is gemaakt. Net als bij de glazen tegels is het formaat doorgaans 2x2cm op matten van 30 vierkante centimeter. 

Natuursteenmozaïek, tenslotte, zie je ook steeds vaker terug. Met de beige, steenkleurige tegels van bijvoorbeeld het merk Stabigo, creëer je een ruwe, maar toch gestructureerde, hippe look. De afmetingen van natuursteenmozaïek zijn gelijk aan die van het metaalmozaïek.

De volgende stap 

Hopelijk hebben we je wat meer wegwijs gemaakt in de wereld van de mozaïek tegels. Bel of e-mail ons gerust om een afspraak te maken zodat we je verschillende tegels kunnen laten zien en het allemaal wat meer gaat leven.