Terug

Keramisch Parket: De laatste trends en ontwikkelingen

Het is nu zo’n tien jaar geleden dat het gebruik van keramisch parket - ook wel bekend als houtlook tegels - echt een vlucht genomen heeft in Nederland. Voor die tijd bestond het wel - al vanaf het einde van de jaren negentig - maar het was destijds nog geen serieuze optie voor mensen die op zoek waren naar een product dat hout echt kon vervangen qua look. Er hebben zich in die afgelopen tien jaar een aantal ontwikkelingen voorgedaan waardoor houtlook tegels steeds populairder zijn geworden. We hebben die ontwikkelingen hieronder voor je op een rijtje gezet. Daarna gaan we nog verder in op de allernieuwste toepassingen van dit type tegel, met een focus op zowel binnenshuis als buitenshuis gebruik.

Bekijk deze tegels in onze showroom

Wat is er veranderd in de afgelopen 10 jaar?

Vloerverwarming

Een van de belangrijkste redenen dat tegenwoordig eigenlijk standaard voor tegels wordt gekozen in plaats van voor echt hout of laminaat is vloerverwarming. Centrale verwarming wordt nauwelijks meer aangelegd; in vrijwel ieder nieuwbouwhuis wordt vloerverwarming aangelegd. Traditionele houten vloeren laten warmte slecht door en het hout wordt beschadigd door de warmte, het gaat krimpen. Als je voor de tegelvariant kiest heb je deze problemen niet. Sterker nog, de tegels geleiden juist heel goed, de ruimte wordt op een hele energiezuinige manier verwarmd.

Steeds grotere gelijkenis met hout  

Zoals gezegd werden tegels zo’n tien jaar geleden een serieus alternatief voor hout. De reden daarvoor is dat ze steeds meer op echt hout zijn gaan lijken. En die trend heeft zich steeds verder voortgezet. De lijnen, ringen en knoesten zijn steeds natuurlijker geworden. Als je je hand over een knoest op een tegel laat glijden voel je vaak zelfs het reliëf. Daarnaast is - vooral in het meer exclusieve segment - het aantal verschillende prints op de tegels enorm toegenomen. Daardoor kun je met het blote oog nauwelijks waarnemen dat er structuren zijn die meer dan één keer in je vloer voorkomen. Bepaalde series op hout gelijkende tegels kennen maar liefst 25 verschillende prints. Als je nog verdere overtuiging nodig hebt, kom dan een keer langs in onze showroom en je zult merken: je ziet het verschil met echt hout niet. 

Grotere maten 

Een derde duidelijke trend die we zien bij onze producenten en bij de voorkeuren van onze klanten in de showroom is de steeds groter wordende afmetingen. Waar de standaard afmeting voor houtlook tegels een paar jaar geleden nog op 25x120 cm lag, verkopen we nu vooral het grotere 26.5x180 cm dat meer overeenkomt met de afmetingen van traditioneel houten parket. Daardoor lijkt keramisch parket nóg meer op de vloeren waarop ze geïnspireerd zijn. Tegenwoordig gaan veel klanten zelfs voor het nog grotere 30 x 240 cm. De grotere tegels zijn qua prijs per stuk wat duurder, maar je hebt er daardoor uiteraard minder nodig. Bijkomend voordeel is dat het er doordat je minder voeg nodig hebt nog iets mooier uitziet. We raden je overigens aan om te kiezen voor het zogenaamde WD voeg, dat vuilafstotend en waterdicht is en daardoor goed te onderhouden. 

Nieuwe toepassingen van keramisch parket

Binnenshuis

Buiten de voordehandliggende toepassing - vloeren - zien we dat onze klanten er steeds vaker voor kiezen om ook andere objecten in hun huis met op hout geïnspireerde tegels te beleggen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld traptreden, wastafels of bureaus. Je kunt het zo gek niet bedenken of het behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden. Veel merken leveren binnen hun series tegels voor deze toepassingen. Mocht dat niet werken dan kunnen wij één en ander altijd op maat voor je laten maken. Daarin gaan wij verder dan de reguliere tegelhandelaar. Vrijwel alles is bij ons mogelijk als het gaat om betegelen. Traptreden betegelen is nog wat ingewikkelder dan het betegelen van vloeren, maar er is binnen ons netwerk altijd een vakman die dit voor je op kan lossen. 

Buitenshuis

Het idee was misschien nog niet direct bij je opgekomen, maar houttegels zien er ook buiten ontzettend mooi uit en we zien dat klanten hier in toenemende mate voor kiezen. Net als bij andere “look” varianten kun je buiten kiezen voor antislip oppervlakken op je tegels.

Wanneer je terassen gaat betegelen kun je dit op twee manieren doen. De eerste optie is het betegelen van een betonnen ondergrond. Daarbij kun je tegels van de standaarddikte van 1 cm gebruiken. Je lijmt de tegels dan op het beton, net zoals je dat binnenshuis zou doen. In het tweede geval - wanneer je geen betonnen ondergrond hebt - leg je tegels van 2 tot 3 cm dikte op gestabiliseerde grond. Voordat je gaat betegelen dril je eerst een laag puin aan waar je vervolgens weer een laag zand op drilt. Hierna kun je met het betegelen beginnen.

De volgende stap: maak een afspraak

Enthousiast geworden over het gebruik van keramisch parket binnenshuis of buitenshuis? Heb je ideeën waarvan je je afvraagt of ze wel uitvoerbaar zijn of heb je andere vragen? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor advies. Wij helpen je graag verder.

Meer trends

Ga je verhuizen of je huidige woning renoveren? Dan zijn er vele mogelijkheden in stijl, kleur en materiaal voor de vloer en wanden. De afgelopen jaren zijn tegels een steeds populairdere keuze geworden. Niet alleen voor badkamers, maar ook in andere ruimtes zoals woonkamers en keukens. Naast dat tegels tegenwoordig in vele stijlen beschikbaar zijn, waardoor er voor iedere smaak een geschikte tegel verkrijgbaar is, zijn tegels ook zeer duurzaam. Dit is voor veel mensen dan ook een belangrijke afweging. Wij leggen je graag uit waarom tegels een duurzame keuze zijn voor jouw woning.

Tegels: een duurzame keuze voor jouw woning

Tegels: een duurzame keuze voor jouw woning
Lees verder

Zowel voor het design als voor het gevoel van welzijn is goede verlichting cruciaal. Goed licht verbetert de stemming en geeft de illusie van ruimte. De mogelijkheden om ruimtes met licht te decoreren worden steeds groter, middels Lipotrec LED verlichting worden ook verlichtingsaccenten met tegels in badkamers toegankelijker.

Lichtconcepten en lichteffecten als nieuwe dimensie aan tegels

Lichtconcepten en lichteffecten als nieuwe dimensie aan tegels
Lees verder

Onyx, een soort kwarts, is een populair edelsteenmateriaal. Het is een doorschijnende, kalkhoudende steen die lijkt op marmer. Vergeleken met andere materialen is het vrij zacht. Het is zachter dan marmer en graniet, twee andere gebruikelijke materialen voor vloer- en wandtegels. Hoe prachtig Onyx tegels ook zijn, het materiaal is redelijk delicaat. Het zachte oppervlak is gevoelig voor vlekken en krassen.

Keramische Onyx tegels zijn een nieuwe trend in 2023

Keramische Onyx tegels zijn een nieuwe trend in 2023
Lees verder

Tegelcollectie