Terug

Keramische vloertegels voor de woonkamer

De twee woorden keramische vloertegels voor de woonkamer vormen eigenlijk een sleutelterm voor iedereen die een nieuwe vloer wil aanleggen. Een massieve stenen vloer betegelen, beton storten, een houten vloer neerleggen: niemand doet het eigenlijk meer. Het zijn altijd plavuizen van keramiek waarmee gewerkt wordt tegenwoordig. Waarom? We gaan het je nu uitleggen.  

Wat zijn keramische vloertegels?

Eigenlijk is het verzamelterm waaronder alle “looks” tegels geschaard worden. Door de geweldige nieuwe produktietechnieken die gebruikt worden bij het fabriceren van tegels in voornamelijk Italië maar bijvoorbeeld ook Spanje, België en Nederland, worden houtlook tegels, natuursteenlook tegels, Belgische hardsteenlook tegels, marmerlook tegels, betonlook tegels, roestlook tegels en metallook tegels op een manier gemaakt die steeds natuurgetrouwer is. Dat wil zeggen: ze lijken meer dan ooit op echt hout, beton of natuursteen. En wat is nou het keramische aan de tegels? Het feit dat ze in ovens gebakken worden, en wel in de meest uiteenlopende maten en diktes, waarbij de dikkere tegels over het algemeen keramische buitentegels zijn. 

De grote voordelen van keramische vloertegels in de woonkamer 

We zetten hier de voordelen van keramische vloertegels in de woonkamer voor je op een rijtje en dan hebben we het vooral over de voordelen ten opzichte van het materiaal waarmee vloeren vroeger gelegd werden: hout, steen, laminaat en marmer. Dé trekpleister van dit type tegel is toch wel het onderhoud en de daarmee samenhangende levensduur. Knoei je met rode wijn op een houten vloer, dan heb je een probleem. Doe je hetzelfde op een houtlook vloertegels, dan is het probleem binnen 30 seconden uit de wereld geholpen door er een doekje overheen te halen. Een tweede doorslaggevend voordeel bij nieuwe vloeren is dat keramiek, anders dan bijvoorbeeld houten vloeren, perfect te combineren valt met vloerverwarming. Een natuurhouten vloer gaat kromtrekken, houtlook tegels doen dat uiteraard niet!

De “looks” worden steeds echter

Verder is dé reden dat de tegels populairder geworden zijn de enorm toegenomen gelijkenis met het inspiratiemateriaal. Houtlook tegels ofwel keramisch parket zijn nauwelijks te onderscheiden van bijvoorbeeld eikenhout, keramische marmerlook vloertegels niet van exclusief Italiaans marmer en betonlook tegels niet van echt beton. Ga zo maar door. En tel daar nog eens bovenop dat de maten steeds groter worden en de voegen steeds kleiner. Hoe minder onderbrekingen, hoe minder je het idee hebt dat je naar tegels kijkt. 

En wat zijn nou de allerlaatste ontwikkelingen?

Houtlook tegels: Hongaarse punt en Versailles vloeren

Houtlook vloeren zijn al langer een trend en dan binnen de houtlook keramische vloertegels voor de woonkamer, vooral de visgraat vloertegels. Wat het bij ons in de showroom de afgelopen tijd echt goed doet zit hier nog steeds tegenaan. Mensen zoeken nog steeds rustige, tijdloze vloeren. Maar hetgeen in opkomst is, is toch net iets anders. 

Neem de duidelijke toegenomen vraag in Hongaarse Punt tegels. Het is een patroon dat gelijkenis toont met visgraat/chevron maar dat qua patroon nét wat complexer is, zonder dat daarbij het rustige en strakke uiterlijk van de vloer verloren gaat. Bij Hongaarse punt patronen wordt gewerkt met een hoek van 45 of 60 graden. Mensen vinden het interessant omdat ze de stijl hebben van visgraat maar met Hongaarse Punt toch net een andere vloer hebben dan die je nu heel veel ziet, zowel privé als in de horeca bijvoorbeeld. 

In het verlengde hiervan liggen de Versailles vloeren. Het zijn vloeren die hun naam danken aan het beroemde paleis van Louis XIV vlakbij Parijs. De Versailles tegels ademen onmiskenbaar een gevoel van luxe. Binnen de vierkante houtlook vloertegels zie je een herkenbaar diagonaal geruit patroon terug. In het Paleis van Versailles waren ze dus van hout; de 21e eeuwse consument is op zoek naar Versailles tegels van keramiek. De luxe van de 17e rechtstreeks uit de oven dus! Een voorbeeld van een populaire serie waarbinnen zowel de Hongaarse punt als de Versailles tegels terugkomen is de serie Les Bois van Kronos Ceramiche uit het Italiaanse Fiorano Modenese. 

Betonlook tegels: de gietvloerlook

Echt een trend van de laatste tijd waar het gaat om keramische vloertegels voor de woonkamer: de gietvloerlook tegel. Het kenmerk van een gietvloer? Een egale, strakke vloer waar niets op aan te merken is. En met gietvloerlook tegels bereik je precies dat. Je gebruikt hiervoor een zo groot mogelijk formaat zodat je zo min mogelijk voegen nodig hebt. En de tegels zijn vaak zandkleurig of grijs met weinig spikkels. Je vindt dit type tegel in onder andere de collectie Boost Pro van Atlas Concorde.

Afspraak 

Overweeg je keramische tegels te kopen voor je nieuwe of verbouwde huis? Maak dan direct een afspraak zodat wij ruim de tijd kunnen nemen om je geheel vrijblijvend op maat te adviseren.Deze tegels bekijken in onze showroom?
Informeer of ze beschikbaar zijn.

Vraag een offerte aan

Bent u geïnteresseerd in keramische vloertegels voor de woonkamer van Tegelhuis Montfoort? Vraag dan direct online een offerte bij ons aan. Ook kunt u contact met ons opnemen voor een afspraak of voor overige vragen over keramische vloertegels.

Vraag een offerte aan

Veelgestelde vragen

Vloertegels zijn verkrijgbaar in een breed scala aan maten, kleuren en patronen, waardoor er voor elke smaak en stijl iets te vinden is. Enkele populaire varianten zijn houtlook, betonlook, marmerlook, metallook, hardsteenlook, visgraatpatronen en romaans verband tegels. Hoewel de basis van vloertegels vaak hetzelfde is, wordt er gebruik gemaakt van verschillende printtechnieken om diverse "looks" te creëren, waardoor de uitstraling van de tegels varieert. Daarnaast zijn er verschillende formaten beschikbaar, variërend van kleine tegels zoals 10x10 cm tot grotere tegels zoals 160x320 cm. Bij het kiezen van vloertegels is het dus vooral belangrijk om rekening te houden met de gewenste uitstraling (look) en het formaat van de tegels.

De beste vloertegels zijn die waarvan de print niet te onderscheiden is van echt materiaal. Bijvoorbeeld, een houtlook tegel moet eruitzien als een echte houten plank, en een marmerlook tegel moet net zo uitstralen als echt marmer. Het aantal prints per tegel speelt ook een belangrijke rol bij het realisme van de tegels. Goedkopere tegels hebben vaak herhalende prints, terwijl betere kwaliteit tegels soms tot wel 16 verschillende prints hebben om een natuurlijke uitstraling te creëren. Daarnaast is de hardheid en slijtklasse van de tegels ook van belang, omdat dit de duurzaamheid en levensduur van de vloer beïnvloedt.

Bij het kopen van vloertegels is het essentieel om te overwegen waar ze zullen worden gebruikt. Of het nu voor een zwembad, woonkamer, badkamer, keuken of terras is, de juiste tegelkeuze is cruciaal. Let op de kwaliteit van de print om ervoor te zorgen dat de look van de tegel zeer realistisch is nagemaakt. Een belangrijk aspect is ook het formaat van de tegel, zorg ervoor dat het gekozen formaat goed past bij de afmetingen van de ruimte waarin de tegels worden geplaatst.

Bij het kiezen van vloertegels voor de woonkamer zijn er verschillende opties om uit te kiezen, afhankelijk van de gewenste uitstraling. Overweeg eerst welke "look" u wilt, zoals natuursteenlook, marmerlook, betonlook, houtlook, visgraatpatronen, gietvloeruitstraling of steenlook. Geschikte vloertegels voor de woonkamer zijn vaak keramische vloertegels, omdat deze gemakkelijk te onderhouden, hygiënisch en krasbestendig zijn. Bovendien kunnen grote vloertegels helpen om de ruimte optisch groter te laten lijken, waardoor ze ideaal zijn voor woonkamers.

Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om nieuwe vloertegels over bestaande vloertegels te leggen. Belangrijk is dat de bestaande tegels stevig vastzitten en goed in de onderliggende lijm zijn gehecht. Dit kan worden getest door bijvoorbeeld op de tegels te tikken; een hol geluid kan duiden op loszittende tegels. In dat geval is het raadzaam om de oude tegelvloer te verwijderen. Als de bestaande tegels stevig vastzitten, kunnen nieuwe tegels met speciale tegellijm direct over de oude tegels worden geplaatst.

Tegelcollectie