Offerte aanvragen

Maak een winkelafspraak

Vloertegels woonkamer

Vloertegels woonkamer

Vloertegels zijn voor je woonkamer sfeerbepalend en vormen daarom een essentieel onderdeel van een nieuw te bouwen huis of van een al dan niet gedeeltelijke verbouwing. Traditioneel heb je bij vloeren de keuze uit vier materialen: PVC, hout of parket, laminaat en tegelvloeren (plavuizen). De plavuizen winnen het tegenwoordig op ieder vlak: ze zijn heel goed schoon te houden en ze zijn het best te combineren met vloerverwarming. Het wekt daarom geen verbazing dat ze helemaal bovenaan de lijst staan qua populariteit. 

Ben je van plan je vloer te betegelen, begin dan met het lezen van het onderstaande, dan weet je alvast in grote lijnen wat je moet weten. Vervolgens raden we je aan een afspraak in te plannen zodat we uitgebreid de tijd kunnen nemen om een en ander uit te leggen in onze showroom. Voor wie nog zijn twijfels heeft is het goed om even te weten wat er qua plavuizen allemaal veranderd is de afgelopen tien jaar. Daar beginnen we mee. Vervolgens bespreken we de meest recente trends en tot slot gaan we het in het kort hebben over de meest populaire vloertegelfabrikanten en hun specialismen. 

Vloertegels voor de woonkamer: het verschil met tien jaar geleden

Wie tien jaar geleden misschien nog voor een houten vloer koos, kiest nu waarschijnlijk voor keramisch parket. En dat geldt eigenlijk ook voor de andere “looks”. Waarom? Het heeft te maken met kwaliteitsverbeteringen. Verbeteringen in de techniek vooral. Zo lijken alle vloertegels die nu gemaakt worden oneindig veel meer op hun inspiratiemateriaal dan vroeger. 

Waar zie je die kwaliteitsverbeteringen in terug? Bij houtlook tegels bijvoorbeeld in de resolutie van lijnen en knopen; je kunt de tegels in niets onderscheiden van een echte parketvloer. Het enige verschil is dat deze vloer oneindig veel beter te onderhouden is. En oh ja, nog eentje: je kunt onmogelijk vloerverwarming plaatsen onder een houten vloer want die gaat daardoor uitzetten. Keramisch parket daarentegen is perfect te combineren met vloerverwarming. Zo loop je het hele jaar lang comfortabel over je vloer heen, ongeacht het seizoen én zonder te blijven haken achter een splinter. 

Die kwaliteitsverbetering in echtheid die je ziet bij houtlook tegels komen eigenlijk bij alle “look” vloeren terug. Marmerlook tegels zijn meer op marmer gaan lijken, betonlook tegels meer op beton, natuursteenlook meer op echt steen etcetera.  De grote trend is het afgelopen decennium dus richting steeds meer gelijkend op het inspiratiemateriaal gegaan. Echter kan eigenlijk bijna niet. En dan is het nu tijd om in te gaan op de nieuwste trends die we in de afgelopen twee jaar hebben waargenomen. 

Trends in vloertegels voor de woonkamer

Hieronder gaan we in op drie verschillende trends in vloertegels die we recentelijk waarnemen in het aanbod van de producenten én in de vraag van de consument: keramisch parket en dan vooral de visgraatvariant, tegels in de XL formaten en romaans verband vloeren met een natuursteenlook. 

Keramisch parket: de visgraatlook 

Zo’n jaar of twee geleden begonnen de eerste klanten in onze showroom te vragen naar visgraat tegels. We zagen de trend natuurlijk al aan de kant van de producenten. Opvallend was dat de woonbladen er direct aandacht aan besteedden en dat consumenten vrijwel meteen dolenthousiast waren. Visgraat ofwel chevron zie je heel veel in combinatie met zwarte stalen trappen en deuren. Zowel mensen thuis als horecagelegenheden kiezen vaak voor deze combinatie. Let maar eens op als straks de restaurants en bars weer open gaan. 

XL maten

Je ziet de afgelopen jaren de gemiddelde afmetingen van vloertegels voor de woonkamer langzaam oplopen. Het verschil met een aantal jaar terug is behoorlijk groot. Waar de standaard maat een decennium geleden 30 x 30 cm was is dat nu 80 x 80 cm. Mensen kiezen vaak voor deze grote maten omdat het er gewoon prachtig uitziet: grotere oppervlakken en relatief minder voegen. Voor wie het graag wil zijn ook de afmetingen 100 cm x 100 cm en 120 cm x 120 cm ruim leverbaar door de merken die wij verkopen. Afwegingen om voor net iets kleiner of groter te gaan zijn de wijze waarop een bepaald formaat in je ruimte past (het is fijn om zoveel mogelijk hele tegels te gebruiken en zo min mogelijk halve) en de prijs; de grotere tegels kosten iets meer per vierkante meter. De looks die het meest populair zijn qua XL vloertegels voor de woonkamer zijn marmerlook tegels en betonlook tegels.

Romaans verband vloeren 

Onverminderd populair tenslotte, zijn de romaans verband tegels: speels en historisch aandoende vloeren die doen denken aan vervlogen tijden. Niet voor niets wordt hier gerefereerd aan de Romeinse tijd; de techniek waarbij de stenen toevallig op hun plaats terecht gekomen zijn werd al door de oude Romeinen gebruikt. Niets is trouwens minder waar; de patronen, die verschillende niveau’s van complexiteit kennen, zijn op een ingenieuze, wiskundige manier tot stand gekomen. Het materiaal dat voor romaans verband vloeren veelal gebruikt wordt is al even historisch als het patroon zelf: natuursteenlook of Belgische hardsteenlook - het ziet er prachtig uit. 

Top 3 best verkochte producenten van vloertegels voor de woonkamer

1 Porcelanosa/Venis. Populair vanwege de prachtige print technieken. Niet van het inspiratiemateriaal te onderscheiden. Gespecialiseerd in keramisch parket/houtlook tegels.

2 Kronos. Vooral de historisch natuursteenlook vloeren van deze producent zijn populair - vloeren die geïnspireerd zijn op Romaandse kerkvloeren en Belgisch hardsteen.

3  Atlas Concorde. Een allround producent met tegels van zeer hoge kwaliteit. Marmerlook, betonlook en het keramisch parket zijn allemaal uitstekend van deze producent. 

Afspraak in de showroom

Enthousiast geworden en wil je meer weten? Maak dan hier een afspraak zodat we de tijd voor je kunnen nemen en je geheel vrijblijvend zo goed mogelijk kunnen helpen.

Vraag een offerte aan

Ben je geïnteresseerd in een bepaald type vloertegels bij Tegelhuis Montfoort? Vraag dan direct online een offerte bij ons aan. Ook kunt u contact met ons opnemen voor een afspraak of voor overige vragen over vloertegels.

Vraag een offerte aan