Terug

Alles wat je moet weten over houtlook tegels

Houtlook tegels zijn al jaren onverminderd populair en daar zijn vele redenen voor. Die zijn niet allemaal even voor de hand liggend en daarom zetten we ze hier voor je uiteen omdat we weten hoe prettig het is als je voor je tot aanschaf overgaat precies weet waar je aan toe bent. Het aanbod van deze vloertegels is enorm en het is daardoor soms lastig om door de bomen het bos te zien. Ook daar gaan we in dit artikel  wat meer verheldering in aanbrengen. We gaan het hebben over zaken als trends in legpatronen en over de voordelen en nadelen van gerectificeerde (gezaagde) tegels ten opzichte van niet gerectificeerde tegels. Verder gaan we in op het gebruik van dit type plavuizen op plekken waar je ze niet meteen zou verwachten zoals in badkamers en buitenshuis en tenslotte geven we je nog wat legtips voor het geval je de plaatsing zelf wilt doen.

Bekijk deze tegels in onze showroom

Wat zijn de laatste trends in houtlook tegels?

Een trend die zich duidelijk aftekent bij de vraag vanuit onze klanten in de showroom is de enorme populariteit van visgraat tegels. De houtlook tegels die met zigzaggende patronen worden gelegd - iets dat je ook bij houten vloeren vaak zag vroeger - nemen ongeveer 50% van al het verkochte keramisch parket voor hun rekening. Klanten vallen echt voor de warme sfeer die deze tegels met zich meebrengen. De meest populaire maat in het visgraat sectie zijn is 15x90 cm. Binnen de tegels die bedoeld zijn om lineair te leggen, is de trend dat onze klanten steeds meer geneigd zijn te kiezen voor de lange maten, waarbij je zoveel mogelijk continuïteit ziet in de vloer en daardoor dus minder voegen. De meest populaire afmetingen hier zijn 26.5x180 cm en 25x150 cm. Door te kiezen voor lange maten lijkt je vloer nóg meer op natuurhout. 

Een andere ontwikkeling die zich de afgelopen jaren heeft afgetekend is het gebruik van de inkjet technologie bij de productie van houtlook vloertegels. Steeds meer tegelproducenten maken gebruik van deze techniek waardoor de tegels meer en meer op hun inspiratiemateriaal zijn gaan lijken. De knoesten bijvoorbeeld, die je kenmerkend zijn voor natuurlijk hout, zien er door het gebruik van deze technologie bijna hetzelfde uit als in het echt. Niet alleen zien de tegels er natuurgetrouwer uit, ze voelen ook echter doordat de tegels textuur hebben.

Hoe laten tegelproducenten zich inspireren op natuurhout?

Tegelproducenten kijken in de eerste plaats heel goed naar natuurhout dat traditioneel gebruikt wordt voor vloeren zoals eikenhout en elzenhout. Zaag stammen van verschillende soorten bomen door en je ziet andere lijnen, knoesten, enzovoorts. Doordat fabrikanten de afgelopen met nieuwe productietechnieken zoals de bovengenoemde inkjet methode aan de gang zijn gegaan, zijn de mooiste tegels die nu op de markt zijn niet of nauwelijks meer van natuurhout te onderscheiden. 

Op natuurhout geïnspireerde zijn er ook in varianten die je misschien niet zou verwachten. Zo heeft de Italiaanse producent Atlas Concorde zich voor de serie Etic Pro laten inspireren in het hout van de honderd jaar oude palen in de grachten van Venetië. Atlas heeft deze doormidden gezaagd en heeft vervolgens een tegelserie geproduceerd naar aanleiding van wat ze toen zagen. Het resultaat is verbluffend. 

Wat zijn de voordelen van houtlook tegels ten opzichte van andere materialen?

Wat is nou de reden dat zoveel mensen voor houtlook tegels kiezen tegenwoordig en steeds minder voor materialen als hout, laminaat en pvc? Ten eerste is de levensduur van de plavuizen zoals we die bij Tegelhuis Montfoort verkopen 100 jaar ofwel levenslang. De tegels blijven daarnaast krasvrij en ze vergen weinig onderhoud. Ter vergelijking: om een houten vloer in goede staat te houden moet je die één keer per jaar opschuren. Ten slotte zijn vloertegels heel goed te combineren met vloerverwarming. Dit in tegenstelling tot laminaat of echt hout, dat zijn isolerende materialen waar de warmte van de vloerverwarming slecht doorheen komt en bovendien zet dat soort vloeren uit. 

In welke vertrekken zijn houtlook tegels populair?

Woonkamers zijn nog altijd hét type vertrek waarin de meeste op hout gelijkende tegels worden gelegd, maar ook voor op het eerste gezicht minder voor de hand liggende ruimtes zijn ze prima geschikt. Je hebt niet met echt hout te maken dus het is niet erg als de tegels vochtig worden. Daarom kun je ze ook prima in je badkamer leggen. Eventueel zijn vloertegels ook als wandtegel te gebruiken waardoor je een soort sauna effect zou krijgen mocht je dat voor ogen hebben. Anti-slip tegels zijn voor badkamers niet nodig. Mocht je houtlook tegels buiten willen leggen, zoals bijvoorbeeld langs een zwembad of terras, dan is het gebruik van een anti-slip variant met een ruwer oppervlak wél aan te raden. De tegels voor buiten zijn daarnaast dikker, zo’n 20 millimeter. 

Verschillen tussen de tegels onderling

De ene tegel is de andere niet. Hoewel ze allemaal geïnspireerd zijn op hout zijn er veel verschillen. Zo zijn er series waarbij de tegels zo’n drie verschillende patronen hebben. Gebruik je deze tegels, dan zie je als je heel goed kijkt dezelfde knoesten en lijnen terug in verschillende tegels. Besteed je iets meer aan je tegels dan zie je dat het aantal patronen binnen een serie omhoog gaat. Er zijn ook tegelseries met een veel groter aantal verschillende patronen zoals bijvoorbeeld de NID collectie van Atlas Concorde en Les Bois van Kronos. Gebruik je deze tegels dan lijkt je vloer uit allemaal unieke planken te bestaan. 

Verder is er het verschil tussen gerectificeerde ofwel gezaagde tegels en niet gerectificeerde tegels. Bij gerectificeerde tegels, die nadat ze uit de oven komen gezaagd worden, is het mogelijk om de voegen heel smal te houden. Niet gerectificeerde tegels worden niet meer gezaagd nadat ze uit de oven komen en hebben wat rondere zijkanten waardoor je iets meer ruimte tussen de tegels ziet. Doordat de productie van gerectificeerde tegels arbeidsintensiever is, vind je deze tegels in het iets hogere prijssegment. 

Tips voor het leggen van de tegels 

Hoewel verreweg de meeste klanten ervoor kiezen om vloertegels door een professional te laten leggen is het ook heel goed mogelijk ze zelf te plaatsen. Het is verstandig om in dat geval gebruik te maken van een zogenaamd levelling systeem. Met behulp van een compacte set met daarin een tang, keggen en clips is het zelf leggen van een vloer zonder hoogteverschillen goed te doen. Let er wel even goed op dat de kleur van het voegsel aansluit op de kleur van de tegels.

Meer weten?

Heb je na het lezen van deze informatie nog steeds vragen of heb je zelfs meer vragen gekregen? Kom dan gerust een keer langs in onze showroom, dan helpen we je met alle plezier. Het is aan te raden om in dat geval een afspraak te maken. Dan ben je er zeker van dat een van ons tijd heeft om je goed te helpen. 

Meer trends

Ga je verhuizen of je huidige woning renoveren? Dan zijn er vele mogelijkheden in stijl, kleur en materiaal voor de vloer en wanden. De afgelopen jaren zijn tegels een steeds populairdere keuze geworden. Niet alleen voor badkamers, maar ook in andere ruimtes zoals woonkamers en keukens. Naast dat tegels tegenwoordig in vele stijlen beschikbaar zijn, waardoor er voor iedere smaak een geschikte tegel verkrijgbaar is, zijn tegels ook zeer duurzaam. Dit is voor veel mensen dan ook een belangrijke afweging. Wij leggen je graag uit waarom tegels een duurzame keuze zijn voor jouw woning.

Tegels: een duurzame keuze voor jouw woning

Tegels: een duurzame keuze voor jouw woning
Lees verder

Zowel voor het design als voor het gevoel van welzijn is goede verlichting cruciaal. Goed licht verbetert de stemming en geeft de illusie van ruimte. De mogelijkheden om ruimtes met licht te decoreren worden steeds groter, middels Lipotrec LED verlichting worden ook verlichtingsaccenten met tegels in badkamers toegankelijker.

Lichtconcepten en lichteffecten als nieuwe dimensie aan tegels

Lichtconcepten en lichteffecten als nieuwe dimensie aan tegels
Lees verder

Onyx, een soort kwarts, is een populair edelsteenmateriaal. Het is een doorschijnende, kalkhoudende steen die lijkt op marmer. Vergeleken met andere materialen is het vrij zacht. Het is zachter dan marmer en graniet, twee andere gebruikelijke materialen voor vloer- en wandtegels. Hoe prachtig Onyx tegels ook zijn, het materiaal is redelijk delicaat. Het zachte oppervlak is gevoelig voor vlekken en krassen.

Keramische Onyx tegels zijn een nieuwe trend in 2023

Keramische Onyx tegels zijn een nieuwe trend in 2023
Lees verder

Tegelcollectie