Terug

Vloertegels en wandtegels schoonmaken

Het schoonmaken van vloertegels en wandtegels is geen leuke klus, maar keramische tegels zijn wel zeer onderhoudsvriendelijk, en één van de makkelijkste producten om schoon te maken.

Bekijk deze tegels in onze showroom

Onderhoud tegels

Wanneer uw tegelvloer of tegelwand eenmaal in gebruik is genomen, dient u deze regelmatig te onderhouden om de tegels zo lang mogelijk mooi te houden. We onderscheiden daarbij drie soorten reiniging: plaatselijke, reguliere en grote schoonmaak. Leest u verder voor tips en - aan het eind van deze pagina - aanbevolen reinigingsproducten!

Plaatselijke reiniging tegels

Plaatselijke reiniging vindt plaats als de tegels incidenteel vies worden - als iemand wat gemorst heeft, bijvoorbeeld. Het direct en adequaat verwijderen van de vlek op de tegels voorkomt verspreiding of aanhechten en vermindert het risico op uitglijden.

Verwijder plaatselijke vervuiling met geschikte middelen (o.a. doek, papier, spons of dweil) en wrijf goed na met een schone doek of mop en schoon water. Laat het behandelde oppervlak drogen voor het weer in gebruik te nemen.

Regulier onderhoud tegels

Wand- en vloertegels vragen om verschillend onderhoud. Hieronder vindt u voor beide soorten tegels onze adviezen.

Onderhoud wandtegels
Wandtegels kunt u het beste regelmatig afnemen met een lichtvochtige microvezeldoek ('wonderdoekje'). Lichtvochtige microvezeldoekjes zijn in staat om zonder toevoeging van reinigingsmiddelen de meeste alledaagse vervuilingen te verwijderen. Bij sterkere vervuiling kan een allesreiniger worden gebruikt. De allesreiniger zorgt ervoor dat het vuil gemakkelijker in het water wordt opgenomen. Gebruik bij voorkeur een sprayflacon met water en slechts enkele druppels allesreiniger. Spuit deze oplossing rechtstreeks op de microvezeldoek en reinig hiermee het schoon te maken oppervlak. Eventueel kunt u nadrogen met een droge doek. Vervang de microvezeldoek door een schoon exemplaar als deze is verzadigd met vuil.

Wandtegels in badkamer of douche
Het regelmatig afspoelen en drogen na gebruik van de wandtegels in bad- en doucheruimten voorkomt het ontstaan van kalk- en zeepaanslag. Voor het verwijderen van zeepresten volstaat meestal een allesreiniger in de door de fabrikant voorgeschreven verdunning met water. Voor het verwijderen van kalk of urinesteen kan het beste een zuur reinigingsmiddel, bijvoorbeeld een kalkverwijderaar, worden gebruikt in de door de fabrikant voorgeschreven verdunning met water. Let daar wel goed mee op: zuurhoudende kalk- of cementsluierverwijderaars kunnen decoratieve elementen als inserto’s of decorstrips van natuursteen of rvs aantasten.

Voor elk reinigingsmiddel geldt dat dit na de reinigingsbeurt volledig dient te worden verwijderd. Het verdient daarom aanbeveling om na het reinigen het oppervlak te spoelen met schoon water en te drogen met een doek of handdoek. Hiermee worden ook de laatste restanten reinigingsmiddel en verontreiniging verwijderd.

Onderhoud vloertegels
Dubbelhard gebakken vloertegels worden gekenmerkt door hun unieke matte uiterlijk. Dit matte uiterlijk kan worden verstoord als vlekken niet adequaat worden verwijderd of door een laagopbouw van resten onderhoudsmiddelen.

Regelmatig stofzuigen of wissen voorkomt een opeenhoping van stof en vuil. Dit stofwissen kan ook gebeuren door middel van een vloerwisser met wisdoek – bijvoorbeeld met een Swiffer. Het gebruik van geïmpregneerde doeken ('vloerdoekjes') raden wij af. Deze doeken bevatten olie of paraffine die tijdens het wissen een dun laagje op de tegel achterlaat. Stof en vuil kunnen zich hier gemakkelijk opnieuw aan hechten. Weet u niet zeker wat voor doekjes u moet kopen? Geïmpregneerde doeken zijn vaak te herkennen aan een (hersluitbare) folieverpakking die uitdrogen moet voorkomen.

Regelmatig dient de tegelvloer nat te worden gereinigd om aangehecht vuil op de tegels te verwijderen. Dit gaat gemakkelijk en snel. Hierbij is het wel belangrijk om de juiste reinigingsmethode en materialen te kiezen. Gebruik een zeer lage dosering (slechts enkele druppels!) reinigingsmiddel. Overdosering van reinigingsmiddelen kan leiden tot residuvorming op het tegeloppervlak.

Reinigingsmiddelen die een glans-, bescherm- of impregneringslaag aanbrengen kunt u beter niet gebruiken. Aangezien het oppervlak van de tegel geen vocht opneemt, blijft deze laag op het oppervlak achter en vormt daarmee een nieuwe bron van vervuiling. Bovendien vermindert een dergelijke laag het matte uiterlijk van het tegeloppervlak en vergroot deze het risico op uitglijden.

Verwijder voor het nat reinigen van de tegels eerst het losse vuil door middel van stofzuigen of stofwissen. Het beste is om vloertegels te reinigen met een vlakmopsysteem met microvezel. Maak de microvezeldoek of –mop een beetje vochtig met water en bevestig deze onder de vlakmopplaat. Maak de doek of mop niet te nat; het gebruik van te veel water vermindert de werking van de microvezels.

Voeg aan het water een paar druppels(!) schoonmaakazijn of allesreiniger toe. Gebruik bij voorkeur een sprayflacon en spuit hiermee rechtstreeks op de microvezeldoek of –mop of gebruik een microvezelsysteem met een geïntegreerd bevochtigingssysteem. Bevochtig de mop opnieuw als deze te droog wordt. Wanneer de doek of mop verzadigd is met vuil dient deze te worden vervangen door een schoon exemplaar. Microvezeldoeken of -moppen kunnen na gebruik in de machine worden gewassen zonder wasverzachter.

Grote schoonmaak van tegels

Ook wanneer u regelmatig en op de juiste wijze uw tegelvloer onderhoudt kan er na verloop van langere tijd een waas ontstaan. Kalkdeeltjes en resten reinigingsmiddel in het water blijven achter op de tegels en bouwen na verloop van tijd een residulaag op. Stof en vuil dat door het dagelijks gebruik op de tegelvloer terechtkomt, hecht extra goed aan deze residulaag: vuil trekt immers vuil aan. Een tegelvloer die door het ontstaan van een residulaag vuil en vlekkerig wordt, kan door middel van een intensieve reiniging in zijn oorspronkelijke staat worden teruggebracht.

Grote schoonmaak met natuurzuivere vloeibare zeep
Voor de intensieve reiniging van de plavuizen vloer kan in de meeste gevallen worden volstaan met schrobben met een oplossing van een goede natuurzuivere vloeibare zeep in water. Neem hiervoor een vloeibare zeep zonder toegevoegde glans-, beschermings- of impregneringsmiddelen, omdat deze middelen achterblijven op de tegelvloer en zo een nieuwe bron van vervuiling vormen.

Schakel de eventueel aanwezige vloerverwarming ruim van tevoren uit en wacht tot de vloer zijn omgevingstemperatuur heeft aangenomen. Verwijder voor het reinigen eerst het losse vuil door middel van stofzuigen of stofwissen. Verdun de vloeibare natuurzeep met water in een verhouding zoals aangegeven op de verpakking van het schoonmaakmiddel en breng dit aan op de vloer.

Borstel nu het reinigingsmiddel in met een schrobbezem en laat dit circa 5 minuten inwerken. Zorg ervoor dat het reinigingsmiddel tussentijds niet opdroogt op de tegelvloer. Neem na de inwerktijd het reinigingsmiddel volledig op van de vloer. Het gebruik van een waterstofzuiger vergemakkelijkt het opnemen van de vloeistof en laat een droge vloer achter. Hiermee wordt ook de hoeveelheid achtergebleven reinigingsmiddel met daarin opgelost vuil tot een minimum beperkt.

Dweil ten slotte de vloer na met een schone (microvezel)mop en enkel schoon water. Hierdoor wordt ook het laatste restant reinigingsmiddel van de vloer opgenomen en droogt de vloer streeploos op.

Grote schoonmaak met zuurhoudende intensieve reiniger
In enkele gevallen zal natuurzuivere vloeibare zeep niet alle verontreiniging kunnen verwijderen en dient een tweede reinigingsstap te worden uitgevoerd met een zuurhoudend reinigingsmiddel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer zich een kalkachtige verontreiniging op de tegelvloer heeft afgezet of wanneer, als gevolg van een onvolledige bouwreiniging, lichte resten van cement of voegmortel op het oppervlak zijn achtergebleven. Het te kiezen product dient een sterk geconcentreerd zuur bestanddeel te bevatten, bijvoorbeeld op basis van fosforzuur.

De werkwijze is dezelfde als hierboven beschreven bij natuurzuivere vloeibare zeep. Houd hierbij de dosering aan zoals door de fabrikant vermeld op de verpakking.

Zorg bij gebruik van sterk zure reinigingsmiddelen voor een goede ventilatie. De vrijkomende dampen van zure reinigingsmiddelen kunnen een corrosieve aanslag van metalen oppervlakken - van bijvoorbeeld kranen, decoratieve strips en scharnieren – tot gevolg hebben. Het verdient daarom aanbeveling om, na het gebruik van sterk zure reinigers, oppervlakken van metaal, aluminium en RVS te reinigen met een neutrale allesreiniger.

Aanbevolen producten

Tegelhuis Montfoort is leverancier van de onderhoudsproducten van Möller Chemie. Voor het onderhoud van uw tegels op uw vloer of wand raden wij onderstaande producten aan:

HMK P324: Edelzeep vloerzeep
HMK P324 is een mild alkalische, neutrale onderhoudsreiniger met speciale, natuurlijke onderhoudscomponenten. Door regelmatig gebruik wordt het oppervlak mooier. De natuurlijke kleurstructuur wordt verdiept en het middel geeft de tegels een warm onderhouden aanzicht. Het oppervlak wordt merkbaar vuilafstotend en ongevoeliger voor vlekken. De vloer wordt zo onderhoudsarmer - dus hoe vaker u schoonmaakt, hoe minder u voortaan schoon hoeft te maken. Alle bestanddelen van P324 zijn en blijven in water oplosbaar, waardoor het middel geen laagjes opbouwt. Vraag ons vrijblijvend om een offerte.

HMK P315 Onderhoudsreiniger voor porcelanato
HMK P315 is een onderhoudsproduct voor de dagelijkse reiniging van porcelanato en dubbelhardgebakken tegels. Het product is geschikt voor dagelijks dweilen of moppen. Het reinigt en verzorgt makkelijk een werkgang. HMK P315 ondersteunt de beschermende behandeling van het oppervlak. Vraag ons vrijblijvend om een offerte.

HMK R157 Intensieve tegelreiniger
HMK R57 is een speciaal reinigingsmiddel dat olieachtige en vettige lagen, resten onderhoudsproducten en bouwvervuiling verwijdert van tegels, plavuizen, porcelanato, cotto, baksteen enzovoort. Gepolijste oppervlakken worden niet aangetast. Vraag ons vrijblijvend om een offerte.

HMK R159 Tegel- en sanitairreiniger
HMK R159 is een speciaal geconcentreerd reinigingsmiddel dat kalkaanslag, lichte cementsluier, vuil, urinesteen en zeepresten verwijdert van geglazuurde en ongeglazuurde wand- en vloertegels, chroom, rvs, glas, enkele kunststoffen en aluminium (geanodiseerd) in sanitaire ruimtes. Vuile tegelvoegen worden weer brandschoon. Vraag ons vrijblijvend om een offerte.

Meer trends

Ga je verhuizen of je huidige woning renoveren? Dan zijn er vele mogelijkheden in stijl, kleur en materiaal voor de vloer en wanden. De afgelopen jaren zijn tegels een steeds populairdere keuze geworden. Niet alleen voor badkamers, maar ook in andere ruimtes zoals woonkamers en keukens. Naast dat tegels tegenwoordig in vele stijlen beschikbaar zijn, waardoor er voor iedere smaak een geschikte tegel verkrijgbaar is, zijn tegels ook zeer duurzaam. Dit is voor veel mensen dan ook een belangrijke afweging. Wij leggen je graag uit waarom tegels een duurzame keuze zijn voor jouw woning.

Tegels: een duurzame keuze voor jouw woning

Tegels: een duurzame keuze voor jouw woning
Lees verder

Zowel voor het design als voor het gevoel van welzijn is goede verlichting cruciaal. Goed licht verbetert de stemming en geeft de illusie van ruimte. De mogelijkheden om ruimtes met licht te decoreren worden steeds groter, middels Lipotrec LED verlichting worden ook verlichtingsaccenten met tegels in badkamers toegankelijker.

Lichtconcepten en lichteffecten als nieuwe dimensie aan tegels

Lichtconcepten en lichteffecten als nieuwe dimensie aan tegels
Lees verder

Onyx, een soort kwarts, is een populair edelsteenmateriaal. Het is een doorschijnende, kalkhoudende steen die lijkt op marmer. Vergeleken met andere materialen is het vrij zacht. Het is zachter dan marmer en graniet, twee andere gebruikelijke materialen voor vloer- en wandtegels. Hoe prachtig Onyx tegels ook zijn, het materiaal is redelijk delicaat. Het zachte oppervlak is gevoelig voor vlekken en krassen.

Keramische Onyx tegels zijn een nieuwe trend in 2023

Keramische Onyx tegels zijn een nieuwe trend in 2023
Lees verder

Tegelcollectie